Rubriek: Gastcolumns

Je zult maar DGO, Partner, Manager, Bestuurder en / of Toezichthouder zijn…

Je zult maar DGO, Partner, Manager, Bestuurder en / of Toezichthouder zijn…

Even los van het artikel van Manfred Kets de Vries in het FD van zaterdag 20 februari 2016, waarop ik (Met dank aan Jack van Eekelen) als volgt reageerde. Kan het altijd nog erger!

In het FD stond namelijk ook een artikel over steekpenningen. Daarbij werden namen genoemd van bedrijven die een naam hoog te houden hebben. Deze “Free publicity” is niet alleen schadelijk voor de reputatie van de betreffende bedrijven, het kan ook ernstige gevolgen hebben voor de betrokken managers, bestuurders en / of toezichthouders. Eerder schreef ik over het gegeven, dat ik het niet uitsloot dat deze mensen zich moeten verantwoorden voor een rechter in het VK of in de VS. Het artikel bevestigd dit met de uitspraak ”Maar ons streven is om, als het bewijs er is, enkele verdachten voor de rechter te brengen. En dat kan gezien de nauwe samenwerking tussen een aantal landen best een buitenlandse rechter zijn”. EIND CITAAT.

Tips voor online Crisiscommunicatie

De afgelopen periode komen steeds meer organisaties in het nieuws door diverse crisissen. Bijvoorbeeld Toyota met een terugroepactie door een fabricagefout en de vluchten die geannuleerd moesten worden door een vulkaanuitbarsting in IJsland. Crisiscommunicatie is van groot belang in deze situaties.

Hierbij is de eerste crisisfase het belangrijkst om escalatie te voorkomen. Door de digitalisering en de opkomende populariteit van social media wordt de crsisresponsetijd steeds korter. Hoe ga je hier dan het beste mee om als organisatie?

Lees hier de tips voor online crisiscommunicatie.

Boek van de week

Opleidingen

Bekijk alle opleidingen

Recensie “WORD EEN HELD (Hoog / Energieke / Leidingnemende / Doener)” van Bas Kodden.

Recensie “WORD EEN HELD (Hoog / Energieke / Leidingnemende / Doener)” van Bas Kodden. Hoe bevlogenheid, vitaliteit en toewijding het verschil maken.

ndergetekende schrijft vaak “Gooi je boekenlijst maar weg”. Als het gaat om “Word een held” dan vind ik dat dit boek absoluut op de boekenlijst van studenten thuishoort. Het is een MUST READ. Niet alleen voor studenten, maar ook voor docenten, hoogleraren, coaches en mensen die zich bezig houden met HRM.

Als je in aanmerking neemt dat 88% van de medewerk(st)ers niet bevlogen is, dan is er sprake van een mooie uitdaging! Het gaat niet alleen om werkplezier, maar er is ook veel geld mee gemoeid. De kosten van gedemotiveerde mensen komen in de buurt van 5 miljard euro.

Vacatures

Business Controller (Utrecht)

Heb je leidinggevende ervaring, beweeg je je makkelijk in een politiek-bestuurlijke omgeving met uiteenlopende stakeholders? En heb je belangstelling voor de culturele sector? Dan zijn wij op zoek naar jou! Bekijk alle vacatures

Advertorial

Hier sluit de petitie over het vertrek van de Ombudsman naadloos bij aan!

Hier sluit de petitie over het vertrek van de Ombudsman naadloos bij aan! Recensie Gerechtigheid – uitgeverij DABAR-LUYTEN.

Ondergetekende kreeg het boekje Gerechtigheid toegestuurd van Jan van de Venis, die voor het boek ook een bijdrage leverde. Ik heb een sterk ontwikkeld gevoel voor rechtvaardigheid en daarom het boek met
meer dan gewone belangstelling gelezen.

Het past bij deze tijd. Als je bijvoorbeeld ziet hoe mensen reageren op vluchtelingen, dan zakt de moed je wel eens in de schoenen.

Recensie “Dinosauriër of krokodil – de toekomst van managen, organiseren en samenwerken- ” van Tony de Bree

Ondergetekende houdt soms een hartstochtelijk pleidooi om “Boekenlijsten weg te gooien” en is soms van mening dat een bepaald boek absoluut niet mag ontbreken op een boekenlijst. Dat gaat zeker op voor het boek “Dinosauriër of krokodil”!

Op de achterflap staat dat het boek bedoeld is voor managers, ondernemers, digitale strategen, verandermanagers, business controllers, accountants en HR professionals. Naast de hierboven genoemde doelgroep (studenten) zou ik er aan toe willen voegen: Bestuurders, toezichthouders en mensen die zich bezig houden met R&D en Innovatie en – last but not least – starters.

Leiderschap en Employee Engagement

Organisaties staan continu voor de uitdaging om het beste in hun werknemers naar boven te halen. Bevlogen en betrokken medewerkers zijn veel waard, en leidinggevenden spelen hierbij een belangrijke rol.

Volgens het onderzoeksbureau Gallup nemen de beste managers de volgende twee veronderstellingen tot hun richtsnoer:

1. De talenten van iedere werknemer zijn uniek en duurzaam.

2. De sterke kanten van iedere medewerker bieden de meeste ruimte voor groei.

Het benutten en ontwikkelen van potentieel en talenten zorgt voor meer energie en voldoening en het leidt tot betere prestaties, intrinsieke motivatie en plezier in het werk. Sterke leiders beschikken dan ook over veel zelfinzicht, kennen hun beperkingen en kwaliteiten en zijn graag bereid om zichzelf en anderen te blijven ontwikkelen.

Waar een groot bedrijf (Miele) klein kan zijn en een klein bedrijf (Houden van klanten) van Feike Cats groot. Een keten is net zo sterk als de zwakste schakel…

Op 11 november (NIVE jubileum event) was ik – voor het eerst van mijn leven- te gast bij het Miele Experience Center in Vianen. Wat een TOPlocatie. Of het nu ging om Facility Management, Huisvesting, Design of Hospitality. Alles klopte. Reden om de dag daarop een groot compliment te geven en te delen met de virtuele wereld.

Tijdens ons bezoek kregen we een mooi en sjiek zwart leather(look) notitieboekje met het logo en het onderschift: “Innovation Centre”. Op 25 januari 2016 bleek dat ik nog maar een paar notitieblaadjes tot mijn beschikking had. Reden om even te bellen met het klanten contact centre van Miele.

Duurzame Inzetbaarheid; Twee Specialisten Leggen Uit

Het lijkt alsof er vaker van baan dan van tandenborstel wordt gewisseld. Werknemers willen worden uitgedaagd om zo gemotiveerd te blijven. Een aangename werkplek is dus niet meer alleen een lekkere temperatuur en fijne lunch. Werkgevers worden verwacht harder te werken om hun personeelsbestand aan zich te binden.

Deze duurzame inzetbaarheid wordt steeds meer gezien als prioriteit in het bedrijfsleven. En dat is niet gek. Want zodra een werknemer de deur uit loopt, neemt hij de resources die hij/zij zelf representeert, maar ook die in hem/haar zijn geïnvesteerd met zich mee. Viking Nederland sprak daarom met twee specialisten in het veld van duurzame inzetbaarheid; Fleur Dinjens van Dinjes adviesbureau, en Danny Wilms van Workbooster.

Recensie “Bassisme- Grondtoon van Leiderschap- “ van Gulian van Maanen.

Pauline van der Meer Mohr – een servant-Leader-, die ook genoemd word in het boek zegt en schrijft: “Je ego moet passen op een speldenknop”. Gulian van Maanen schrijft in het begeleidend schrijven “Het thema schurkt aan tegen Servant Leadership”. Ik ben het met beide uitspraken eens. Hier sluit de volgende uitspraak (van een bassist) ook naadloos op aan. Die zegt: ”Een boekje over bassisten? Dan zal het wel een dun boekje worden”…

Dit zet de toon voor het boek. Van Maanen is er in geslaagd een origineel en inspirerend boek te schrijven met als basis de metafoor Bassisme. Ik heb het boek (geen dun boekje…) met ontzettend veel plezier gelezen. Bassisme schurkt niet alleen aan tegen Servant Leadership, ik vind het bijna naadloos aansluiten. Dienende leiders en bassisten ondersteunen vanaf de achtergrond, niet in de schijnwerper. In het boek komt overigens ook een bassist aan de orde die de voorkeur heeft om “de eerste viool te spelen:“…Niets menselijks is ons vreemd. Hij is echter slechts 1 van de 13 geïnterviewden.

Belangrijke informatie voor Ondernemers, Bestuurders, Raden van Toezicht, Directeuren, Managers, Chefs, HRM-ers, NIEUWE leiders en studenten. Over het leiderschap van de toekomst.

Belangrijke informatie voor Ondernemers, Bestuurders, Raden van Toezicht, Directeuren, Managers, Chefs, HRM-ers, NIEUWE leiders en studenten: Marshall Goldsmith komt voor de vierde keer naar Nederland. Over het leiderschap van de toekomst. Marshall Goldsmith. Niet “zo maar” een leiderschapdenker!

Voor uw beeld: De Leiderschap Kennisbank (bibliotheek) van Marshall Goldsmith is inmiddels meer dan 20.000.000 keer bezocht door mensen uit 195 landen.

Marshall Goldsmith has just (2015) been recognized as the #1 Leadership thinker in the world by Harvard Business Review! Along with being named as the #1 leadership thinker he has also been listed in the top 5 greatest business thinker in the world. Since July 25, 2005 Visitors from 195 countries have found valuable content more than 20.000.000 times on www.MarshallGoldsmithLibrary.com!”