Recensie “WORD EEN HELD (Hoog / Energieke / Leidingnemende / Doener)” van Bas Kodden.

Recensie “WORD EEN HELD (Hoog / Energieke / Leidingnemende / Doener)” van Bas Kodden. Hoe bevlogenheid, vitaliteit en toewijding het verschil maken.

ndergetekende schrijft vaak “Gooi je boekenlijst maar weg”. Als het gaat om “Word een held” dan vind ik dat dit boek absoluut op de boekenlijst van studenten thuishoort. Het is een MUST READ. Niet alleen voor studenten, maar ook voor docenten, hoogleraren, coaches en mensen die zich bezig houden met HRM.

Als je in aanmerking neemt dat 88% van de medewerk(st)ers niet bevlogen is, dan is er sprake van een mooie uitdaging! Het gaat niet alleen om werkplezier, maar er is ook veel geld mee gemoeid. De kosten van gedemotiveerde mensen komen in de buurt van 5 miljard euro.

Het boek sluit aan op de huidige trends in leiderschap en besteedt veel aandacht aan het thema talentmanagement / talentontwikkeling. Het gaat ook in op zelfsturing en is daardoor erg actueel.

Ik heb het boek in een klap uitgelezen. Het is toegankelijk en bevat vele voorbeelden en interviews met sportmensen. Kodden schrijft over zijn eigen (ontdekkings)reis, kompas en routekaart. Het boek leest als een jongensboek. Dat doet overigens niets af aan de kwaliteit!

Een van de mooiste uitspraken in het boek is “Waar heb jij gezeten” door professor Kuipers van de TU Eindhoven in het interessante hoofdstuk over medewerk(st)ers tevredenheids onderzoeken. Het zou moeten gaan over bevlogenheid, niet (meer) over tevredenheid. Food for thought! Ik vond ook de omschrijving van de top down cultuur op een groot advocatenkantoor treffend. In dat verband moest ik direct denken aan het “Semco stijl” Advocaten kantoor van Bruggink & van der Velden bv in Utrecht.

Tot slot: Ik kan mij voor 100% vinden in:

Het gaat niet om managen, maar het ontwikkelen van talenten. Niet het controleren van de aanwezige energie en talenten, maar het aanboren van nieuwe energie en talenten; Juist deze mindset leidt tot succes geluk en welzijn. De huidige C-Leiderschapstijl –Commanderen, Communiceren en Controleren- moet dan ook worden ingeruild voor een O-leiderschapsstijl: Het Ontwikkelen (van doelen) het Ontplooien (van talenten) en het Ontladen (van energie) De C.E.O. als Chief Energy Officer.
Het is een HAND, WERK en DOE boek. Je kunt er zo mee aan de slag.

Als extra krijg je ook nog eens het e-book cadeau. Over extra’s gesproken. Het hoofdstuk Eneagram is van grote toegevoegde waarde, alsook:

• 15 redenen om te sporten;
• Het stappenplan;
• De 10 criteria;
• Verwijzingen naar relevante websites;
• De Extracten in de kaders en – last but not least
• Krijg je dus ook nog eens het e-book kado.

Van harte aanbevolen! Het boek inkijken of bestellen? https://goo.gl/w1jpzS
Koos Groenewoud, Lelystad 10 februari 2016

AAA (Triple A) Van Management naar (NIEUW) Leiderschap / AAA Total Facility Management

1 thought on “Recensie “WORD EEN HELD (Hoog / Energieke / Leidingnemende / Doener)” van Bas Kodden.”

Eric Alkemade 3 jaar ago

Koos,
Ik las het boek al eerder, maar ik miste de relativering over de maakbaarheid van succes:
http://acc.innovatieforganiseren.nl/innovatie-en-literatuur/hoe-word-je-meer-bevlogen-en-dus-succesvol-je-werk-en-je-leven/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *