Recensie “Dinosauriër of krokodil – de toekomst van managen, organiseren en samenwerken- ” van Tony de Bree

Ondergetekende houdt soms een hartstochtelijk pleidooi om “Boekenlijsten weg te gooien” en is soms van mening dat een bepaald boek absoluut niet mag ontbreken op een boekenlijst. Dat gaat zeker op voor het boek “Dinosauriër of krokodil”!

Op de achterflap staat dat het boek bedoeld is voor managers, ondernemers, digitale strategen, verandermanagers, business controllers, accountants en HR professionals. Naast de hierboven genoemde doelgroep (studenten) zou ik er aan toe willen voegen: Bestuurders, toezichthouders en mensen die zich bezig houden met R&D en Innovatie en – last but not least – starters.

“ We zitten in een verandering van tijdperk, geen tijdperk van verandering”, om met Professor Jan Rotmans te spreken. Daar sluit het boek naadloos bij aan. De Bree is er in geslaagd een antwoord te geven op een aantal actuele vragen als:
• Wat is de impact van ICT op managen en organiseren?
• Hoe kies je de beste aanpak voor het tijdig veranderen van je organisatie?
• Hoe meet je waarde creatie met een digitaal sociaal kapitaal meetsysteem?
• Wat leert gedragseconomie ons over de klant?
• Welke manieren zijn er om van “Baas centraal”naar “Klant centraal” te veranderen”?
• Is er eigenlijk nog wel toekomst voor ons bedrijf in deze sector?
• What’s next?

Als dit boek een scriptie was, zou ik schrijven “Met genoegen gelezen en cum laude geslaagd”. Al zou je alleen maar de 35 inspirerende voorbeelden lezen, dan is het boek zijn geld al meer dan waard.

Ik heb met toenemende bewondering genoten van het boek en ben ook diep onder de indruk van de wijze waarop de schrijver zelf gestalte geeft aan een aantal business modellen en zijn betrokkenheid bij start-ups.

De voorbeelden zetten je aan het denken en kunnen ook dienen als basis voor discussies of een brainstorm over nieuwe producten en diensten.

Ondergetekende heeft met extra aandacht het hoofdstuk “van baas centraal naar klant centraal” gelezen. Actueel, naadloos aansluitend bij de huidige trends en in veel bedrijven en / of organisaties een MUST READ.

Het boek sluit af met “Het is aan u te beslissen of u rustig blijft zitten of dat u in actie komt….voor het te laat is”. Die zorg deel ik. De hierboven genoemde Rotmans schreef: “Het oog van de orkaan”. Veel professionals zijn zo bezig met de waan van de dag (en het halen van hun targets) dat ze niet op de hoogte zijn van de trends en ontwikkelingen.

Mijn advies is dan ook. Stop daar nu tijd in. Het lezen en vooral ook het gebruiken van het boek “Dinosauriër of krokodil. – de toekomst van managen, organiseren en samenwerken-” kan het verschil betekenen tussen “Een baan bij een bank of thuis op de bank”.

Van harte aanbevolen! Inkijken of
bestellen? https://goo.gl/cbXPhh

Koos Groenewoud. Lelystad 4 februari 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *