Je zult maar DGO, Partner, Manager, Bestuurder en / of Toezichthouder zijn…

Je zult maar DGO, Partner, Manager, Bestuurder en / of Toezichthouder zijn…

Even los van het artikel van Manfred Kets de Vries in het FD van zaterdag 20 februari 2016, waarop ik (Met dank aan Jack van Eekelen) als volgt reageerde. Kan het altijd nog erger!

In het FD stond namelijk ook een artikel over steekpenningen. Daarbij werden namen genoemd van bedrijven die een naam hoog te houden hebben. Deze “Free publicity” is niet alleen schadelijk voor de reputatie van de betreffende bedrijven, het kan ook ernstige gevolgen hebben voor de betrokken managers, bestuurders en / of toezichthouders. Eerder schreef ik over het gegeven, dat ik het niet uitsloot dat deze mensen zich moeten verantwoorden voor een rechter in het VK of in de VS. Het artikel bevestigd dit met de uitspraak ”Maar ons streven is om, als het bewijs er is, enkele verdachten voor de rechter te brengen. En dat kan gezien de nauwe samenwerking tussen een aantal landen best een buitenlandse rechter zijn”. EIND CITAAT.

Ja, als de server waarop het bewijsmateriaal staat zich niet in Nederland bevindt, dan zou ik mij als manager, bestuurder en /of toezichthouder ernstig zorgen gaan maken. Hoe leg je het thuis uit, dat je enkele maanden niet in staat ben om op zondag het vlees te snijden en door de week alleen maar telefonisch contact kunt hebben. Je relaties zullen zich er ook wel over verbazen, dat ze je niet meer op kantoor, golfbaan, recepties, congressen en je favoriete restaurant aantreffen.

Ik zou als de bliksem aan de slag gaan met het handvest NIEUW leiderschap.

Voor uw gemak: De hoofdpunten van het Handvest Nieuw Leiderschap:
1. Leiders moeten in hun gedrag een voorbeeld zijn voor anderen
2. Leiders sturen op vertrouwen en niet door middel van macht en controle
3. Leiders zijn ambitieus en innovatief in hun aanpak
4. Leiders hanteren een balans tussen optimale groei van hun bedrijf en de belangen van verschillende stakeholders bij het realiseren van de bedrijfsdoelstellingen
5. Leiders hanteren een brede opvatting over waardecreatie en werken vanuit een langetermijnperspectief
6. Leiders beheersen zich in het verwerven van inkomen.

Ga er mee aan de slag! Beter voor u zelf, uw gezondheid, reputatie, bedrijf of organisatie. Het WERKT ook als het gaat om het binnen halen (EN houden) van high potentialis. Andere stakeholders zullen er ook blij mee zijn!

Laten we eerlijk zijn. Zonder talenten, klanten en investeerders sta je met legen handen.

Tot slot: Baalt u (of erger nog..) van al die klokkenluiders, onderzoekjournalisten, forensic accountants, feedbackgevers, luizen de pels, OR-leden, criticasters, activisten, informatielekkers, mensen als Jan Rotmans, Maurits Groen en clubs als GREENPEACE? Ik zou zeggen: ”OMARM ZE”.
Klachten en feedback is een cadeau!

Organiseer TEGENSPRAAK en begin met het lezen en gebruiken van het gelijknamige boek “TEGENSPRAAK – Hoe je beter wordt van DWARSLIGGERS-” van Peter van Lonkhuyzen. Zie mijn recensie s.v.p.

Koos Groenewoud. Lelystad 22 februari 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *