Hier sluit de petitie over het vertrek van de Ombudsman naadloos bij aan!

Hier sluit de petitie over het vertrek van de Ombudsman naadloos bij aan! Recensie Gerechtigheid – uitgeverij DABAR-LUYTEN.

Ondergetekende kreeg het boekje Gerechtigheid toegestuurd van Jan van de Venis, die voor het boek ook een bijdrage leverde. Ik heb een sterk ontwikkeld gevoel voor rechtvaardigheid en daarom het boek met
meer dan gewone belangstelling gelezen.

Het past bij deze tijd. Als je bijvoorbeeld ziet hoe mensen reageren op vluchtelingen, dan zakt de moed je wel eens in de schoenen.

Gerechtigheid, rechtvaardigheid – het is van alle tijden. De grote Van Dale zegt: ‘Gerechtigheid is rechtvaardigheid’. Paul Bröker noemt Justitie (Rechtvaardigheid) een van de vier zogenaamde kardinale deugden, naast Voorzichtigheid, Kracht en Matigheid.

Uiteraard heb ik als eerste de bijdrage van Jan van de Venis gelezen. Mooi stuk. We lenen de aarde van onze kinderen en kleinkinderen en staan te weinig stil bij de (universele) rechten van de mens. Die gaan over respect voor eenieder, gelijkwaardigheid, je naar elkaar gedragen in de geest van broederschap. Met andere woorden: liefde voor de medemens. Maar ook liefde voor natuur & milieu.

Het hoofdstuk over kinderrechten (door Liesbeth Smulders) heeft mij diep geraakt, enerzijds door haar visie en de voorbeelden die ze noemt, anderzijds door de volgende ‘facts & figures’:

  •  Ondervoeding draagt jaarlijks bij aan de sterfte van vijf miljoen (!) kinderen onder de vijf jaar in ontwikkelingslanden;
  • 11% van de meisjes is getrouwd voor ze vijftien jaar oud zijn;
  • Wereldwijd zijn er 120 miljoen kinderen tussen de vijf en veertien jaar die arbeid verrichten;
  • Meer dan 1.000.000 kinderen zitten in de gevangenis;
  • 1.200.000 kinderen zijn het slachtoffer van kinderhandel;
  • Het aantal kind prostituees wordt geschat op 1.800.000.

Schrikbarende cijfers. Als tegenhanger las ik het door Annemiek Schrijver geschreven hoofdstuk over dieren. Het gaat onder meer over een slimme inktvis. Als natuurliefhebber, maar ook als iemand die zijn loopbaan als kok is gestart (en nog steeds graag kookt en lekker eet), heb ik er extra van genoten!

Ook het hoofdstuk ‘Gerechtigheidstaferelen’ van Paul Bröker is ‘Food for thougt’. Mooie en indrukwekkende voorbeelden. Hierboven schreef ik: ‘Gerechtigheid is van alle tijden’. Ik ben van mening dat dat opgaat voor alle mensen. Het moet niet gaan over (de dogma’s van) geloof, maar over MENSEN. Ik vond het een inspirerend boek, wat je aan kan zetten tot denken en handelen. Lof voor het idee, alle bijdragen, de vier gedichten en de mooie cover. VAN HARTE AANBEVOLEN!

Koos Groenewoud, Lelystad 8 februari. Met dank aan Hans Luyten voor de eindredactie.

Het boek bestellen?
http://acc.dabarluyten.nl/paginas/boeken-recent-verschenen.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *