Food 4 thought voor het weekend. Hoe ga je met elkaar om.

Food 4 thought voor het weekend. Hoe ga je met elkaar om.

Ik hoorde meer dan 50 jaar geleden van mijn vader het volgende verhaal: Een textielbaron wou even aan zijn arbeiders laten zien wie de baas was. Daartoe nam hij zijn zoontje mee en liep door de fabriek. Daar mocht het zoontje een van de arbeider aanwijzen. Die arme man werd dan ontslagen. Dan begrepen die andere arbeiders wel hoe het zat….Schandalig! Dit gebeurde begin vorige eeuw.

Aan het begin van mijn managementloopbaan ging een hoofdkantoor functionaris zo te keer tegen een restaurantmanager dat die een hartaanval kreeg. Een jaar of 40 geleden werd een pas afgestudeerde Hogere Hotelschool verlater in zijn eerste baan zo uitgeknepen en (keihard) “aangepakt” dat de jonge vent flauw viel. Met “dank” aan zijn “baas”.

Je zou denken. Gelukkig was dat de vorige eeuw…Helaas is er nu ook nog sprake van dit soort praktijken, “Baronnen”, Zonnekoningen / Narcisten.

Eerder schreef ik “Een arts moet ingeschreven zijn in het BIG register. Als hij er een potje van maakt, dan vervalt de inschrijving. Dat gaat ook op voor advocaten. Die worden uitgeschreven bij de Nederlandse Orde van advocaten. Er is ook een register en een tuchtrecht voor accountants.

Nu nog een register voor managers / bestuurders en toezichthouders. Als je er een potje van maakt, mag je nooit meer aan de bak!

In de Verenigde staten hebben ze inmiddels sites met bijvoorbeeld de fraaie titel: “Het meest verschrikkelijke bedrijf om voor te werken”. Niet zo handig als je graag talent wilt houden. Krijgen lukt al niet. En wat te denken van de klanten. Gelukkig zijn er al veel managers die begrijpen hoe het ECHT WERKT. Die hebben de toekomst. Laat je inspireren door mensen als Rene Kesselaar

http://peoplebusiness.nl/Artikelen/innoveren/26-08-2015/hoe-kesselaar-zn-in-6-stappen-floreerde

en Sjoerd van der Velden:

http://acc.beunited.nl/beunited-media/column/entry/het-slimste-bedrijf-van-nederland-is-ucce-vol-innovatief-en-de-semler-aanpak-werkt

Beide bedrijven zijn SLIMME bedrijven! En het WERKT ook. Kesselaar & Zn. (Meer dan 80 % groei, terwijl collega-aannemers en bouwers met bosjes omvallen.). Rene en Sjoerd zijn beiden NIEUWE Leiders. Ze hebben de toekomst. Ze kijken namelijk naar de horizon, terwijl managers (blijven) kijken naar de bottomline!

Tot slot.

Over bazen gesproken:

http://acc.beunited.nl/beunited-media/column/entry/geinspireerd-door-unboss-honden-hebben-bazen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *